Oprava tiskarny vs. nakup nove Jake faktory je dobre zvazit

Zdroj: Canva

Porouchala se vám tiskárna a přemýšlíte, zda investovat do opravy, nebo si raději pořídit novou? Některé závady můžou být snadno opravitelné a finančně nenáročné, zatímco u jiných se vám vyplatí spíš popřemýšlet o nákupu nového zařízení. Jaké faktory byste měli před rozhodnutím zvážit a kolik oprava tiskárny stojí?

Kdy se vyplatí oprava tiskárny?

Vyměnit tiskárnu za novou a vyhnout se shánění servisního technika může být zdánlivě tím nejjednodušším a nejrychlejším řešením. Tiskárnu ale hned neodepisujte – oprava může být v některých případech lepší i levnější volbou. Při rozhodování o tom, zda dát tiskárnu do servisu, nebo začít vybírat novou, byste měli nejdříve zvážit několik faktorů:

  1. Typ a rozsah závady
  • Méně závažné závady – jako například znečištění podavače nebo nefunkčnost podávacích válečků, jsou většinou snadno opravitelné a finančně nenáročné. Dáte za ně zpravidla několik stovek korun.
  • Větší závady – tisková hlava se dá vyčistit. Pokud je ale poškozená natolik, že je nutné ji vyměnit, pak musíte zvážit, jestli je pro vás oprava s ohledem na aktuální hodnotu tiskárny ekonomicky výhodná. Nová tisková hlava může totiž stát i několik tisíc korun. Stejně jako přenosový pás.
  1. Stáří a typ tiskárny

U starších modelů nebo levnějších tiskáren se často nevyplácí vyměňovat poškozenou tiskovou hlavu, protože náklady na opravu se často blíží k pořizovací ceně nové tiskárny. Oprava poškozeného podavače nebo spáleného napájecího zdroje ale bude zase mnohem levnější než pořízení nové tiskárny.

Dražší modely nebo profesionální tiskárny pak můžou stát za opravu i při vyšších nákladech.

  1. Frekvence používání
  • Tiskárnu pro občasný tisk doma jste zřejmě nepořizovali za výrazně vysokou cenu, proto vám v případě finančně náročnější závady nebude vadit koupit raději novou.
  • Naopak pro kanceláře a podniky, kde je tiskárna v zápřahu každý den, může být ekonomičtější do opravy investovat.

Kolik bude oprava tiskárny stát?

Odborník ze servisu vám sdělí odhad nákladů na opravu a poradí vám, zda je ekonomicky výhodnější tiskárnu opravit, nebo pořídit novou. K ceně opravy musíte připočítat ještě práci technika a případně také výjezdní poplatek, pokud se oprava provádí u vás.

Opravu tiskárny vždy přenechejte autorizovaným servisům tiskáren. Ti vám zajistí odbornou výměnu potřebných součástí. Pokud máte například tiskárnu HP, servis této značky se vám postará o vyřešení všech problémů s tiskem, a to profesionálně a za použití originálních dílů.

Pronájem tiskárny jako alternativa

Kromě opravy nebo nákupu nového zařízení můžete zvážit také pronájem tiskárny. V Praze a dalších městech najdete několik společností, které vám firemní tiskárnu pronajmou. Vás tak netrápí počáteční investice ani náklady na údržbu. Navíc v případě poruchy máte zpravidla zajištěný také servis nebo výměnu za nový kus.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 500 Kč
Zobrazit formulář pro nákup